De Stichting Actieve Senioren gebruikt geen cookies om de inhoud van deze website te personaliseren of te analyseren en deelt geen informatie over het gebruik van deze site met derden.
Door deze site te (blijven) bezoeken of in de ruimste zin te gebruiken verklaart u hierbij kennis te hebben genomen van onze privacyverklaring en hiermee akkoord te zijn.

 

             

Resto Van Harte * maandag 19 augustus 2019

Geslaagde brood-, soep- en papworkshop in Den Bosch

Foto's: Frans van den Bogaard

broodworkshop 300In Resto VanHarte Den Bosch Boschveld heeft op 17 juli een brood-, soep- en papworkshop plaatsgevonden. Deze werd georganiseerd door Stichting Actieve Senioren (SAS). Twaalf 55+’ers hadden zich aangemeld om onder leiding van chefkok Rick Hagenaars en broodbakster Renee hun vaardigheden in de keuken te verbeteren.

Focaccia maken
De middag begon met een kopje koffie, waarna de groep in drieën werd gesplitst. Ieder groepje maakte wat anders: soep, een fruitsmoothie (ofwel: de pap) of brood. De soep werd een goedgevulde minestronesoep en de fruitsmoothie was heerlijk en zat natuurlijk boordevol vitaminen.
De ‘broodgroep’ hield zich bezig met het maken van focaccia, een Italiaans platbrood. Dit was nog best een werkje, want alles werd gekneed met de hand. Dit resulteerde in drie heerlijke focaccia’s, met olijven en verse rozemarijn uit de moestuin. Zelf brood maken betekent vooral wachten, dus er was ook genoeg tijd om te ontspannen met een kopje koffie of een kijkje te nemen bij de andere groepjes.

broodworkshop 2 250Spannend en leuk
Renee, die het broodbakken begeleidde: “Het was echt ontzettend leuk om te doen en ik doe het graag weer. Van te voren vond ik het wel even spannend, want ik had nog nooit eerder zoiets gedaan, maar de gasten waren erg gemotiveerd en enthousiast. Ik heb gewoon gedaan alsof het anderhalf jaar geleden was en ik nog niks van broodbakken afwist, dus dat alles stap voor stap uitgelegd moest worden. En dat ging goed!”

Als klap op de vuurpijl hielpen de aanwezigen nog bij het voorbereiden voor de rest van de avond, want om 18.00 uur begon gewoon weer een reguliere Resto-avond. Samen met de andere gasten, genoten de deelnemers van de workshop van een heerlijke driegangenmaaltijd, voor een deel gemaakt door henzelf, want het voorgerecht was de eerder genoemde minestronesoep.

broodworkshop 3 250Hoge waarderingen
Renee en Rick vonden de middag een groot succes, en ook de deelnemers vanuit SAS hebben genoten. Zij vulden achteraf namelijk een vragenlijst in en als gemiddeld cijfer kwam hier een 9 uit! De deelnemers gaven verder aan dat ze het erg leuk vonden om nieuwe mensen te ontmoeten en dat ze het goed vonden om meer over Resto VanHarte te horen. Dat laatste werd later bevestigd, want een aantal van hen zijn daarna komen eten bij Resto VanHarte Den Bosch. Voor herhaling vatbaar dus, vanuit Renee en Rick en ook zeker vanuit de deelnemers!


Brabants Dagblad * vrijdag 26 juli 2019

Zomerscholen in Den Bosch en Vught lopen als een tierelier

694Oma Cocky Diekerscheid kijkt mee hoe haar kleindochters Catoo (links) en Diede creatief in de weer zijn tijdens een activiteit van de Zomerschool voor 55-plussers in Den Bosch. © Roel van der Aa

DEN BOSCH/VUGHT - De Zomerscholen in Den Bosch en Vught groeien als kool. Een uitkomst voor ouderen - 55-plus - die wel een verzetje kunnen gebruiken of contacten op willen doen.

Annemiek Steenbekkers 26-07-19, 09:22 Bron: BD

Een pauw wil oma Cocky (74) maken. Met verf, stukjes behang en misschien wat gelijmde steentjes. ,,Ik zie wel.’’ In een notitieboekje heeft ze al wat voorwerk gedaan: ‘lijfje grijsblauw, oogje wit, zwarte lijm op kop en lijfje’. Plus een schets die ze nu in het groot natekent. Rechts van haar werken kleindochters Catoo (8) en Diede (5) allebei aan een aquarium.

,,Met een soort Nemo-vis’’, bekijkt Diede haar eerste schilderwerk. ,,In mijn aquarium komen schildpadden’’, heeft Catoo bedacht. ,,En een wilde haai’’, probeert Cocky Diekerscheid mee te denken. ,,Nee oma’’, roepen de meiden in koor. ,,Een haai zit toch niet in een aquarium!’’

Tweede jaar voor grootouders én kleinkinderen
Het is voor het tweede jaar dat de Bossche Zomerschool55+ activiteiten organiseert die grootouders en kleinkinderen samen kunnen doen. In wijkcentrum De Stolp is het deze ochtend ‘breng samen schelpen en stenen tot leven’.

,,Ik heb wel vaker aan activiteiten van de Zomerschool meegedaan, maar dit is de eerste keer met de kleinkinderen’’, vertelt Diekerscheid. ,,Ze hebben vakantie en zijn nu bij mij. Ze vonden het wel leuk om hier aan mee te doen.’’

96 activiteiten
In drie weken tijd worden er 96 activiteiten aangeboden. Van een introductie mindfulness tot een rondleiding bij Cor Unum, een virtuele vaartocht over de Dieze en pannenlappen haken. Slechts een handjevol activiteiten zijn afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling.

,,Van honderd deelnemers is het in tien jaar tijd gegroeid naar 550. Ze komen uit Den Bosch, maar ook Vught, Vlijmen, Vinkel en Nuland’’, vertelt Elly Glastra, lid van het 7-koppige kernteam. Zij bemant samen met Riekie van der Wielen de centrale post in De Stolp. ,,Ik zit hier van ’s ochtends negen tot half vijf ’s middags’’, zegt Van der Wielen (81). ,,Dit is voor mij drie weken vakantie. Ik vind het contact met al die mensen hartstikke leuk.’’ 534
Elly Glastra (l) en Riekie van der Wielen van de Zomerschool 55+ in Den Bosch. © Annemiek Steenbekkers/BD

De zomerschool verkeert in een blakende gezondheid volgens Glastra. ,,Zozeer dat we wel eens denken: wordt het niet té groot. Van de andere kant is het ook wel erg leuk om te organiseren.’’ Het kernteam krijgt hulp van een kleine dertig vrijwillige gastvrouwen en -mannen. De gastdocenten krijgen een presentje als dank voor hun inzet. Glastra: ,,Wij moeten er zelf voor zorgen dat de Zomerschool financieel gezond blijft. We krijgen subsidie van de gemeente en hebben via de actie ‘Voor de ouderen’ waarbij ingezameld geld verdubbeld wordt duizend euro binnengehaald. Dat hebben we ingezet bij de dagtocht naar de Biesbosch, zodat de bijdrage van de deelnemers omlaag kon. Drie volle bussen inclusief een paar deelnemers van boven de negentig. De mensen waren zo enthousiast. Er komen natuurlijk steeds meer ouderen’’, geeft Glastra een verklaring voor het succes.

Ook een succes in Vught
,,De Zomerschool brengt mensen met elkaar in contact’’, stelt Lidia Riezebos van Stichting Anders Bezig Zijn (ABZ). Samen met Ouderen Samen sinds 2010 organisator van de Zomerschool voor senioren in Vught en Cromvoirt. ,,En ze houden contact. Ondernemen samen dingen of gaan bij elkaar op de koffie. Het zit soms in heel simpele dingen.’’

De cijfers in Vught: 35 activiteiten, uitgesmeerd over zeven weken, circa 12 vrijwilligers en 865 inschrijvingen van een kleine 300 deelnemers afkomstig voor het overgrote deel uit Vught, maar ook uit de directe omgeving: Den Bosch-zuid, Esch, Helvoirt, Cromvoirt en Sint-Michielsgestel. Riezebos: ,,Wij houden één activiteit per dag aan zodat de mensen niet hoeven te kiezen.’’

Op de programmalijst onder meer een bezoek aan kasteel Heeswijk, een workshop honing slingeren, beeldhouwen in speksteen en een rondleiding bij taleninstituut Regina Coeli. ,,Half mei komt het programmaboekje uit. Half april beginnen de mensen er al naar te vragen.’’

Secretariaat: Kortenbergstraat 1, 5224 TL ’s-Hertogenbosch - 06 - 57 33 99 72 - info@sasdenbosch.nl