De Stichting Actieve Senioren gebruikt geen cookies om de inhoud van deze website te personaliseren of te analyseren en deelt geen informatie over het gebruik van deze site met derden.
Door deze site te (blijven) bezoeken of in de ruimste zin te gebruiken verklaart u hierbij kennis te hebben genomen van onze privacyverklaring en hiermee akkoord te zijn.

 

             

Zomerschool 2018

De Zomerschool 2018 is alweer afgesloten. Nagenieten kan...met de foto's en blogs op onze eigen SAS-site.
SlotmiddagModeshow Slotmiddag - Foto: Frans van den Bogaard

1435 Activiteiten zijn door het kernteam georganiseerd. 512 Deelnemers, waarvan 105 (21%) mannen. Mooi ook dat er 77 deelnemers waren van boven de 80, en ook 7 dames boven de 90.
Dit jaar waren er 21 deelnemers onder de 60, waarvan 20 kleinkinderen die samen met hun grootouders aan een 14-tal activiteiten hebben deelgenomen.

Het kernteam, de docenten en de deelnemers zijn allemaal bijzonder tevreden.

Allemaal bedankt voor jullie deelname enne... tot de tiende editie in 2019 toch zeker?

FVB 7286 500pxFoto: Frans van den Bogaard

Wat een mooi resultaat! In de 1e week op donderdag 12 juli heeft de 500e unieke deelnemer zich ingeschreven voor een activiteit van de Zomerschool 55+ in ’s-Hertogenbosch
Meneer wist niet wat hem overkwam, toen er tijdens de koffiepauze bij de activiteit die hij had geboekt een boeket bloemen aan hem werd overhandigd. “Stom toevallig, dat ik jullie belde. Mijn vrouw had het boekje goed opgeborgen en pas gisteren kwam ik het tegen. Doorbladerend viel mijn oog op “De kracht van ontrommelen” en dat leek me een leuke activiteit. Gelukkig was er nog een plaatsje vrij, werd mij verteld en nu krijg ik er ook nog bloemen bij!”
Steeds meer senioren in en rond ’s-Hertogenbosch weten de Zomerschool te vinden in de zomervakantie: is het niet bij de inschrijving vanaf half mei tot half juni, dan wel door de last minute balie waar men vaak door mensen in de directe omgeving op wordt gewezen. Al 9 jaar worden interessante activiteiten aangeboden die velen aanspreken. Toen de deelnemers na de activiteit “Chakra Yoga” naar buiten kwamen, waren de meningen verdeeld. Van “Niets voor mij, dat liggen op de grond, maar wel heel leuk om eens een keer te doen” tot “Fijn om ook in de vakantie Yoga te kunnen beoefenen: ik doe het al jaren elke week, maar in de vakantieperiode ligt alles stil.” Enthousiast waren ze allemaal en ook heel erg relaxt.
Tijdens de vaarwandeltocht troffen we een oma met haar kleinzoon: “Tja, ik pas regelmatig op in de zomervakantie en eigenlijk ben ik de pretparken wel een beetje beu! Dit is toch veel leuker en zo leert hij ook wat van de stad kennen.” De betreffende kleinzoon moest wel even slikken, toen werd verteld dat zijn mobieltje tijdelijk op uit moest, maar later zagen we hem toch enthousiast voor in de boot door de stad varen, luisterend naar het verhaal van de schipper.
Dat is een nieuw aspect van de zomerschool dit jaar: er zijn een aantal activiteiten waar je als grootouder je kleinkind mee kan brengen. Leuk om bijvoorbeeld samen te linedancen, samen te kijken of je bij de Oude Schuts met een kruisboog het doel weet te raken en natuurlijk interessant om met ogen uit verschillende generaties naar een museum te kijken.

Omdat er uitsluitend met enthousiaste vrijwilligers gewerkt wordt, kunnen de kosten laag gehouden worden. Zo zijn al de gastvrouwen en gastheren vrijwilligers en het kost de zomerschoolorganisatie geen enkele moeite om mensen voor die klus te vinden: elk jaar bieden zich wel een paar senioren aan die het heerlijk vinden om in de eerste drie weken van de zomervakantie zo’n klus te klaren. “Je bent het visitekaartje van de zomerschool”, vertelde een gastvrouw, “je heet de deelnemers en de gastdocent welkom en je zorgt er voor dat de activiteit goed verloopt. Natuurlijk zorg je ook voor de koffie, thee en eventueel limonade voor de kleinkinderen, want waar een activiteit ook gehouden wordt: even samen napraten met een bakkie leut, hoort erbij!”
Ook de gastdocenten voeren hun taak vrijwillig, maar daarom niet met minder enthousiasme uit. Voor slechts een kleine onkostenvergoeding maken zij anderen deelgenoot van hun kennis en kunde. En ze zijn er van jong tot oud:
Zo is Lisanne is nog geen dertig, heeft een eigenballetschool, maar vindt het ook erg leuk om senioren de kans te geven een jeugddroom uit te laten komen of om nog eens een keer aan klassiek ballet te doen. Als er genoeg animo is, hoopt ze ook in de rest van het jaar een groep senioren balletles te kunnen geven.
Ad is nog maar net met pensioen en woont ook nog maar kort in ’s-Hertogenbosch. Maar vorig jaar mailde hij de zomerschool of hij soms een activiteit voor hen kon organiseren. Hij weet alles van de waterhuishouding in en rond de stad en heeft de juiste ingangen om sluizen en gemalen open te krijgen. Nu vertelt hij vol enthousiasme over het musemgemaal Caners en laat mensen het binnenste van de Spuisluis bij Crevecoeur zien.
Eén van de oudste gastdocenten is Cissy. Eerst heeft ze een aantal jaren alleen als deelnemer deel genomen, maar toen ze eens schoorvoetend liet vallen dat tekenen haar grote passie is en dat ze daar ook wel les in kon geven, was ze snel voor de zomerschool gewonnen. Hoewel er al weer een paar jaar een 8 voor haar leeftijd staat, legt ze vol vuur uit hoe je met kleurpotlood kunt schilderen en laat ze deelnemers versteld staan van wat je, onder haar bezielende leiding, voor moois kunt maken.
En zo zijn er nog ruim zestig gastdocenten: allemaal met een eigen passie, hart voor de senior en voldoende tijd en interesse om zich vrijwillig voor de zomerschool in te zetten.
Vooruit … we vragen nog even aan de deelnemers die vandaag In de Roos aan de koffie zitten, wat voor hen de reden was om zich in te schrijven. Kennismaken met nieuwe activiteiten en nieuwe mensen ontmoeten zijn toch wel de meest gehoorde argumenten. Maar ook horen we een mevrouw zeggen dat ze na een periode van mantelzorgen voor haar moeder nu in een gat viel en dat ze erg blij is dat ze hier weer op het spoor van leuke activiteiten wordt gezet. Twee dames en een heer verheugen zich vooral op volgende week: De Dagtocht naar de Vecht, met bus en boot onder het genot van een lunch en een diner. “We gaan al een paar jaar niet meer op vakantie, maar dit betalen we van onze AOW en zo hebben we toch echt een vakantiedag! Ze gaan al voor het derde jaar mee met de dagtocht en kijken er maanden naar uit.
Na elke activiteit wordt een kort enquêteformulier ingevuld, zodat precies kan worden bekeken wat de deelnemers vinden van de workshop of lezing en wat eventuele verbeterpunten zijn. Daar wordt dan volgend jaar weer rekening mee gehouden. Ook worden steeds nieuwe activiteiten aangeboden, zodat ook de deelnemers die al jaren meedoen steeds weer geïnspireerd blijven. Maar het mooiste van die ingevulde enquêteformulieren zijn toch wel de eindeloze complimentjes aan de vrijwilligers die dit mogelijk maken en de hartstochtelijke wens: Laat de zomerschool blijven! Nou met 500 deelnemers mag duidelijk zijn, dat er voldoende behoefte aan zo’n zomerschool is en voor 2019 worden de eerste plannen al voorzichtig gesmeed: De zomerschool bestaat dan 10 jaar en dat zullen de senioren van ’s-Hertogenbosch weten!
Nieuwsgierig geworden: op de site www.sasdenbosch.nl onder het kopje zomerschool vind je foto’s en verhalen en daar kun je ook je adres achterlaten, zodat je volgend jaar op tijd wordt geïnformeerd over wat er dan allemaal te doen valt.

De Zomerschool ontving al veel aanmeldingen voor de periode van 9 tot en met 27 juli 2018. Een aantal workshops, presentaties en wandelingen zijn volgeboekt. Toch zijn er nog leuke en interessante activiteiten waar plaats is.
Zeer interessant is het bezoek aan museum Slager, de spuisluis Crevecoeur, of gemaal Caners. Fietsen of wandelen op de Nulandse heide. Linedance, Zumba en zingen zijn heerlijk ontspannend. Ook diverse bloemschikcursussen hebben nog een plaatsje vrij. Op de website zijn nog meer activiteiten te vinden en je ziet direct of er nog plaats is.

Voor alle activiteiten kun je je nu op onze website aanmelden en vanaf 9 juli In de Roos.

Zie onze website www.sasdenbosch.nl onder het kopje Zomerschool. Tot in de zomer!

zs2018

Pooster 2018

Noteer vast in uw agenda

Maandag 9 juli t/m vrijdag 27 juli 2018

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om je voor een aantal activiteiten samen met je kleinkind op te geven. Een alternatief dagje "oppassen" dus. Per grootouder kan één kleinkind deelnemen. Je bent als grootouder wel verantwoordelijk voor het gedrag van je kleinkind. Vergeet het kleinkind niet op te geven op het inschrijfformulier. Al deze activiteiten zijn in het blauw aangegeven in het programmaboekje.
Ook zonder kleinkind kun je voor deze activiteiten inschrijven. Houd er dan wel rekening mee dat er kleinkinderen aanwezig kunnen zijn.

Maandagmidddag 16 april 2018 was er een eerste bijeenkomst van de gastvrouwen, gastheren en het kernteam bij Welzijn Divers. De gastvrouwen en gastheren zijn het visitekaartje van de zomerschool: zij zorgen dat alles op rolletjes loopt en dat het zo wel de deelnemers als de docenten aan niets ontbreekt. 

DSC 1303 internetFoto: Frans van den Bogaard

De boekjes zijn te verkrijgen op diverse plaatsen in onze stad en ook bij de wijkpleinen en In de Roos en bij de Ontmoeting. Het deelnemersaantal blijft groeien en de belangstelling is groot. Op tijd inschrijven, om teleurstelling te voorkomen, is dan ook aan te raden.

Tijdens de Zomerschool is er trouwens ook een last-minute-balie In de Roos op zuid. Daar kun je altijd nog kijken waar een plaatsje open is, je inschrijven en dan gewoon nog meedoen!

Van 9 tot en met 27 juli 2018 wordt alweer de negende editie van de zomerschool voor 55+ in ’s-Hertogenbosch gehouden. Er zijn zo’n 100 activiteiten op velerlei gebied waar men aan kan deelnemen. Dit jaar is er ook aandacht voor (oppas) opa’s en oma’s om samen met hun kleinkind een leuke workshop of activiteit te ondernemen. Inschrijven kan vanaf 9 mei.

Zomerschool gastvrouwen en heren internetFoto: Paul Kagie

Onze vrijwilligers staan te popelen om alle Bossche senioren weer 3 mooie weken te bezorgen. Dit jaar staan er diverse activiteiten op het programma, zoals wandelen in de stad en op de Nulandse heide, op bezoek bij diverse musea, de gemeente en Vincentius, genieten van interessante presentaties over filosofie, toponiemen, gezond ouder worden en inbraakpreventie.

We maken onder andere kennis met kartonnage, ontrommelen, klassiek ballet, linedance, geocachen en een schrijfworkshop. Natuurlijk komen dit jaar de creatievelingen niets tekort met workshops als haken, quilten, schilderen, tekenen, bloemschikken, etherische olie maken en glazuren.

Een echte aanrader dit jaar is de bustocht richting Utrecht alwaar we een prachtige boottocht maken over de Vecht, inclusief lunch en diner op woensdag 18 juli. Tijdens de slotmiddag zal er een spetterende modeshow worden gelopen door de deelnemers die zich opgeven voor de activiteit   “mannequin of dressmen voor één dag”. Al met al teveel om op te noemen. Dus kijk vanaf 9 mei op de website om in te schrijven voor alle activiteiten.

Op onze site: www.sasdenbosch.nl onder het kopje “Zomerschool” vind je het volledige programma en een inschrijfmogelijkheid. Papieren programmaboekjes liggen bij de bibliotheken, buurtcentra, wijkpleinen en In de Roos en bij de Ontmoeting. Het deelnemersaantal blijft groeien en de belangstelling is groot. Op tijd inschrijven, om teleurstelling te voorkomen, is dan ook aan te raden.

Tijdens de Zomerschool is er trouwens ook een last-minute-balie In de Roos op zuid. Daar kun je altijd nog kijken waar een plaatsje open is, je inschrijven en dan gewoon nog meedoen!

Alweer de negende editie van de zomerschool voor 55+ in ’s-Hertogenbosch en omstreken is in aantocht! Opnieuw drie volle weken! In de periode van 9 juli tot en met 27 juli bieden we ruim 90 workshops, presentaties en excursies aan, waarin “kennis maken met” op de voorgrond staat.
Lekker aan de slag in de zomervakantie. Educatie, sport en bewegen, creativiteit en op pad in de omgeving: voor iedereen is er wel wat te halen.
Op vrijdag 27 juli sluiten we af met een bruisende slotmiddag en wegens grote belangstelling vorig jaar is er ook deze keer weer een busexcursie met diner!
Programmaboekjes en inschrijfformulieren zijn vanaf half mei te vinden bij de Ontmoeting in Rosmalen, op de wijkpleinen, de sociaal culturele centra, de bibliotheken e.d.
Maar de informatie is tegen die tijd ook te vinden op www.sasdenbosch.nl onder het kopje zomerschool. Daar kun je nu alvast een kijkje nemen en nagenieten van de Zomerschool 2017 om alvast in de sfeer te komen!
Dus hou vast rekening met afspraken in de zomer en hou de 3 weken tussen 9 en 27 juli gereserveerd voor wederom een geweldige Zomerschool 55+.

+++++ De Zomerschool55+ zal in 2021 worden gehouden van maandag 26 juli tot en met vrijdag 13 augustus +++++ Vrijwilligers maken het verschil! +++++

Secretariaat: Kortenbergstraat 1, 5224 TL ’s-Hertogenbosch - 06 - 57 33 99 72 - info@sasdenbosch.nl