De Stichting Actieve Senioren gebruikt geen cookies om de inhoud van deze website te personaliseren of te analyseren en deelt geen informatie over het gebruik van deze site met derden.
Door deze site te (blijven) bezoeken of in de ruimste zin te gebruiken verklaart u hierbij kennis te hebben genomen van onze privacyverklaring en hiermee akkoord te zijn.

 

             

Zomerschool_2017

De Zomerschool 2017 draaide volledig op vrijwilligers onder de paraplu van de Stichting Actieve Senioren. Met het kernteam, dat 7 vaste leden en 2 aspirant leden kende, hebben we vanaf januari hard gewerkt om de zomerschool tot stand te brengen en -heel belangrijk dit jaar- de ING-prijs in de wacht te slepen. Samen met de gastvrouwen/gastheren is dit jaar de klus weer geklaard.

Als we kijken naar de tevredenheid van de deelnemers over de gevolgde activiteit, hebben we niets te klagen. Zij konden de activiteit zelf een cijfer geven en dat levert een prachtig “zomerschool­rapport” op. Er was dit jaar geen enkele activiteit die lager dan een 7.0 scoorde en met een gemiddelde van een 8.3 voor de activiteiten kan worden gesproken van een zeer geslaagde programmering!

Hieronder een filmpje van de Zomerschool 2017

Stadhuis

Het is weer voorbij die mooie Zomerschool!

Op vrijdag 4 augustus 2017 sloot de wethouder onze Zomerschool af. Een leuk initiatief vond de wethouder, dat zeker moet worden gecontinueerd volgend jaar.

De Zomerschool die 3 weken duurde, bood aan ruim 430 unieke deelnemers die aan 1179 activiteiten deel hebben genomen: gemiddeld 3 per deelnemer, een unieke gelegenheid om eens kennis te maken met een nieuwe uitdaging. 20% van de bezoekers was man en 12 % ouder dan 80 jaar. 50% van de deelnemers is tussen de 65 en 75 jaar.

afsluiting 2017Dit alles onder leiding van een kernteam dat bestaat uit vrijwilligers en met behulp van 26 gastvrouwen en gastheren die alles in goede banen probeerden de leiden. Niet te vergeten onze 56 gastdocenten die geheel vrijwillig hun kennis graag willen overbrengen aan onze senioren.

Via een enquête konden alle deelnemers een “rapportcijfer” geven: gemiddelde cijfer voor de activiteiten is een 8.3.
Uitschieters waren het bezoek aan de Rosmalense Molen en Ervaar de huizen van de stad, waarbij we op bezoek mochten bij het stadhuis en het stadskantoor. Ook het bezoek aan de brandweer en een wijnproeverij scoorden boven de negen. De busdagtocht door de Ooijpolder werd door velen gewaardeerd met een 10. Dus volgend jaar weer.

Van de deelnemers was er veel lof voor alle vrijwilligers, zowel de gastdocenten als de gastheren en gastvrouwen. In de enquête gaven zij ook aan vooral de Zomerschool te bezoeken om kennis te maken met nieuwe activiteiten. Het deelnemen aan een gezellige activiteit en het kennismaken met nieuwe mensen scoorden resp. de tweede en derde plaats als het ging om doelen om de Zomerschool te bezoeken.

Op de feestelijke slotmiddag niet alleen een kleine expositie van gemaakte creaties, waaronder prachtige geboetseerde schalen, leuke houten decoraties, boekbindjuweeltjes en gequilte schaaretuitjes, maar ook een optreden van de toneelgroep die twee ochtenden met elkaar bezig is geweest. Natuurlijk zingen we een aantal canons met de deelnemers en de gastdocente van Zing met ons mee en luisteren we naar een blog van Koosje de Leeuw, die haar schrijftalent heeft gebruikt om een aantal activiteiten in woord weer te geven.

Op de achtergrond een presentatie van foto en filmfragmenten die laten zien wat er in deze drie weken is gebeurd: opvallend zijn de lachende gezichten: de Zomerschool heeft weer een hoop plezier gebracht. Op naar de 9e editie....

BD 700694 internetDrie leden van de SAS-kerngroep. V.l.n.r. Cil Janssen, Fia de Vos en Hélène van Griensven © Chris Korsten

Zomerschool 55+ in Den Bosch afgesloten met borrel

DEN BOSCH - De achtste aflevering van de Zomerschool 55+ onder auspiciën van Stichting Actieve Senioren(SAS) is vrijdagmiddag afgesloten met een feestje. Het slot voltrok zich in de activiteitenzaal van In de Roos aan de Zuiderparkweg. ,,We kunnen tevreden terugkijken op deze editie", concludeerde Fia de Vos, een van de organisatoren.

Chris Korsten 04-08-17, 19:19

De Zomerschool 55+ die op maandag 17 juli van start ging, telde ditmaal 430 deelnemers, bijna allemaal afkomstig uit Den Bosch. De overgrote meerderheid was tussen de zestig en tachtig jaar oud. Samen waren ze goed voor 1179 deelnames aan de activiteiten die een uiterst gevarieerd karakter hadden. Het aantal was nog net geen record. 

Wél een record was dat ongeveer twintig procent van het mannelijk geslacht was. ,,De ervaring heeft geleerd dat mannen vanaf 55 jaar en ouder wat minder snel hun huis uitkomen en minder ondernemend zijn dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Behalve wanneer een bepaalde activiteit naadloos aansluit op hun belevingswereld. Een treffend voorbeeld was de workshop boogschieten bij het schuttersgilde De Oude Schuts op de Citadel. Op één na waren het allemaal mannen die de boog ter hand namen", verduidelijkte De Vos.

Laagdrempeligheid
,,Het succes van de Zomerschool 55+ is voor een groot deel te danken aan de laagdrempeligheid. De eigen bijdrage aan een activiteit bedroeg gemiddeld slechts 5 euro, exclusief materiaalkosten. We vinden het belangrijk dat mensen met een smalle beurs niet worden buitengesloten. Zoals bekend hebben veel senioren het niet al te breed. Een andere succesfactor is dat de Zomerschool 55+ voor velen het gapende gat rondom het activiteitenaanbod tijdens de zomervakantie opvangt", aldus De Vos.

Het slotfeest stond voornamelijk in het teken van het 'napraten'. Daarnaast waren er enkele presentaties, onder meer van een toneelgroepje onder leiding van Jeanne Tervoort. Koosje de Leeuw presenteerde haar blog over 'ontrommelen'.

WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR

De gastheren, gastvrouwen en het kernteam van de zomerschool zijn er klaar voor: zij hebben alvast een eerste activiteit uitgeprobeerd en kunnen niet wachten op meer. Trouwens: voor deze activiteit "Boogschieten bij de Oude Schuts" kunt u zich nog inschrijven via de Last-minute Balie.... Wacht niet te lang, want vol is vol!
Gastvrouwen 2017

Zomerschool2017 01aZomerschool2017 01 700

Stadsblad 20170405aStadsblad 20170405

Zomerschool klaar voor een nieuw geluid

prijs INGOmhangen met de toch langzamerhand wel zeer bekende zomerschoolslingers mochten we in februari een prachtig bedrag incasseren als winnaar van de ING-campagne “Help Nederland vooruit”. We werden winnaar mede dankzij de stemmen van jullie, onze zomerschoolbezoekers. Dat laat wel zien dat de zomerschool leeft en duidelijk in een behoefte voorziet.

Het heeft ons, het kernteam, ook weer vleugels gegeven en al vliegend hebben we voor 2017 ruim 100 activiteiten voor jullie weten vast te leggen voor de komende zomerperiode. Natuurlijk hebben we sterke, hoog gewaardeerde activiteiten behouden, maar we bieden ook veel nieuws aan.

Nog steeds geven de activiteiten een beeld van wat er in de rest van het jaar voor senioren is te doen in onze stad, maar daarnaast verwennen we jullie ook met dagjes uit, heerlijke excursies en een mooie informatiemarkt om die lange zomerweken zinvol en gezellig te vullen.

Dankzij de ING-prijs kunnen we een aantal activiteiten goedkoop aanbieden én konden we een nieuw initiatief ontwikkelen: Geef de zomerschool als vaderdagcadeau aan al die vaders boven de 55!

Tot slot nog even aandacht voor de virtuele stadswandeling op rijm: ook als je niet meer zo lang kunt wandelen of staan, kun je nu gewoon In de Roos op een vrijdagmiddag kijken en luisteren naar het verhaal van onze prachtige stad.

We wensen jullie een mooie zomer en hopen je ergens tussen 17 juli en 4 augustus te mogen ontmoeten bij één van de vele activiteiten. Tot dan.

Zomerschool 55+ verrast vaders!

vaderdagDe Zomerschool die start op maandag 17 juli heeft dit jaar extra aandacht voor alle vaders van 55 jaar en ouder. Er is veel te doen voor mannen dit jaar, denk b.v. aan een fijne Boswandeling, Koken voor Mannen, Geocachen, excursies naar Kamp Vught, Paleis van Justitie, de Brandweer of de Moskee. Natuurlijk zijn er ook diverse workshops die uitbreiding van computerkennis tot doel hebben. Op zaterdag 13 mei start de inschrijving voor de Zomerschool en als u aangeeft op het digitale inschrijfformulier dat u de activiteiten cadeau geeft aan vader of opa, ontvangt u van ons de rekening en vóór 18 juni een passende cadeauverpakking.
Houd de website www.sasdenbosch.nl onder het kopje Zomerschool in de gaten en ga dit jaar voor een origineel “Vaderdagcadeau”.

Als 55-plusser kunt u ook zichzelf inschrijven voor één of meerdere workshops. Zoals iedere zomer geven de activiteiten een beeld van wat er de rest van het jaar voor actieve senioren wordt aangeboden via de SAS. Zo kunt u een middagje Salsa of Merengue dansen om te kijken of dit iets voor u is. Kennismaken met boekbinden, de fijne kneepjes van tekenen leren, muzikaal schilderen en aan de slag met klei zijn enkele van de creatieve activiteiten die worden aangeboden.

Daarnaast biedt de Zomerschool in de rustige zomerweken de mogelijkheid om anderen te ontmoeten tijdens de gezellige workshops of excursies die het vakantiegevoel zeker versterken. Beklimmen van de toren van de St. Jan, bezoek aan de spuisluis Crevecoeur, het nieuwe bordspel DOG leren spelen en Yoga in het park zijn enkele hoogtepunten deze zomer.

Op dinsdag 1 augustus is er een mooie bustocht naar de Ooijpolder, waar met een Zonnetrein een prachtige rit door het landschap gemaakt wordt om daarna met elkaar te dineren.
Voor de minder mobiele 55 plussers is er ook extra aandacht: in de Roos kan zittend op een makkelijke stoel een virtuele stadswandeling op rijm gevolgd worden.

Om iedereen kans te bieden deel te nemen is de basisprijs € 5,- voor een dagdeel, inclusief koffie of thee.
Nieuwsgierig? Vanaf 13 mei kan digitaal worden ingeschreven via de website van de SAS. Hier is ook het uitgebreide programma te lezen. Programmaboekjes vindt u ook in de bibliotheken, de sociaal culturele centra en de wijkpleinen.

Secretariaat: Kortenbergstraat 1, 5224 TL ’s-Hertogenbosch - 06 - 57 33 99 72 - info@sasdenbosch.nl