De Stichting Actieve Senioren gebruikt geen cookies om de inhoud van deze website te personaliseren of te analyseren en deelt geen informatie over het gebruik van deze site met derden.
Door deze site te (blijven) bezoeken of in de ruimste zin te gebruiken verklaart u hierbij kennis te hebben genomen van onze privacyverklaring en hiermee akkoord te zijn.

 

             

Zomerschool 2019

De Last-minute balie is gesloten.

Hier kunt u ons programmaboekje bekijken. Klik op het plaatje hieronder.

Boekje 2019 250

Resto Van Harte * maandag 19 augustus 2019

Geslaagde brood-, soep- en papworkshop in Den Bosch

Foto's: Frans van den Bogaard

broodworkshop 300In Resto VanHarte Den Bosch Boschveld heeft op 17 juli een brood-, soep- en papworkshop plaatsgevonden. Deze werd georganiseerd door Stichting Actieve Senioren (SAS). Twaalf 55+’ers hadden zich aangemeld om onder leiding van chefkok Rick Hagenaars en broodbakster Renee hun vaardigheden in de keuken te verbeteren.

Focaccia maken
De middag begon met een kopje koffie, waarna de groep in drieën werd gesplitst. Ieder groepje maakte wat anders: soep, een fruitsmoothie (ofwel: de pap) of brood. De soep werd een goedgevulde minestronesoep en de fruitsmoothie was heerlijk en zat natuurlijk boordevol vitaminen.
De ‘broodgroep’ hield zich bezig met het maken van focaccia, een Italiaans platbrood. Dit was nog best een werkje, want alles werd gekneed met de hand. Dit resulteerde in drie heerlijke focaccia’s, met olijven en verse rozemarijn uit de moestuin. Zelf brood maken betekent vooral wachten, dus er was ook genoeg tijd om te ontspannen met een kopje koffie of een kijkje te nemen bij de andere groepjes.

broodworkshop 2 250Spannend en leuk
Renee, die het broodbakken begeleidde: “Het was echt ontzettend leuk om te doen en ik doe het graag weer. Van te voren vond ik het wel even spannend, want ik had nog nooit eerder zoiets gedaan, maar de gasten waren erg gemotiveerd en enthousiast. Ik heb gewoon gedaan alsof het anderhalf jaar geleden was en ik nog niks van broodbakken afwist, dus dat alles stap voor stap uitgelegd moest worden. En dat ging goed!”

Als klap op de vuurpijl hielpen de aanwezigen nog bij het voorbereiden voor de rest van de avond, want om 18.00 uur begon gewoon weer een reguliere Resto-avond. Samen met de andere gasten, genoten de deelnemers van de workshop van een heerlijke driegangenmaaltijd, voor een deel gemaakt door henzelf, want het voorgerecht was de eerder genoemde minestronesoep.

broodworkshop 3 250Hoge waarderingen
Renee en Rick vonden de middag een groot succes, en ook de deelnemers vanuit SAS hebben genoten. Zij vulden achteraf namelijk een vragenlijst in en als gemiddeld cijfer kwam hier een 9 uit! De deelnemers gaven verder aan dat ze het erg leuk vonden om nieuwe mensen te ontmoeten en dat ze het goed vonden om meer over Resto VanHarte te horen. Dat laatste werd later bevestigd, want een aantal van hen zijn daarna komen eten bij Resto VanHarte Den Bosch. Voor herhaling vatbaar dus, vanuit Renee en Rick en ook zeker vanuit de deelnemers!


Brabants Dagblad * vrijdag 26 juli 2019

Zomerscholen in Den Bosch en Vught lopen als een tierelier

694Oma Cocky Diekerscheid kijkt mee hoe haar kleindochters Catoo (links) en Diede creatief in de weer zijn tijdens een activiteit van de Zomerschool voor 55-plussers in Den Bosch. © Roel van der Aa

DEN BOSCH/VUGHT - De Zomerscholen in Den Bosch en Vught groeien als kool. Een uitkomst voor ouderen - 55-plus - die wel een verzetje kunnen gebruiken of contacten op willen doen.

Annemiek Steenbekkers 26-07-19, 09:22 Bron: BD

Een pauw wil oma Cocky (74) maken. Met verf, stukjes behang en misschien wat gelijmde steentjes. ,,Ik zie wel.’’ In een notitieboekje heeft ze al wat voorwerk gedaan: ‘lijfje grijsblauw, oogje wit, zwarte lijm op kop en lijfje’. Plus een schets die ze nu in het groot natekent. Rechts van haar werken kleindochters Catoo (8) en Diede (5) allebei aan een aquarium.

,,Met een soort Nemo-vis’’, bekijkt Diede haar eerste schilderwerk. ,,In mijn aquarium komen schildpadden’’, heeft Catoo bedacht. ,,En een wilde haai’’, probeert Cocky Diekerscheid mee te denken. ,,Nee oma’’, roepen de meiden in koor. ,,Een haai zit toch niet in een aquarium!’’

Tweede jaar voor grootouders én kleinkinderen
Het is voor het tweede jaar dat de Bossche Zomerschool55+ activiteiten organiseert die grootouders en kleinkinderen samen kunnen doen. In wijkcentrum De Stolp is het deze ochtend ‘breng samen schelpen en stenen tot leven’.

,,Ik heb wel vaker aan activiteiten van de Zomerschool meegedaan, maar dit is de eerste keer met de kleinkinderen’’, vertelt Diekerscheid. ,,Ze hebben vakantie en zijn nu bij mij. Ze vonden het wel leuk om hier aan mee te doen.’’

96 activiteiten
In drie weken tijd worden er 96 activiteiten aangeboden. Van een introductie mindfulness tot een rondleiding bij Cor Unum, een virtuele vaartocht over de Dieze en pannenlappen haken. Slechts een handjevol activiteiten zijn afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling.

,,Van honderd deelnemers is het in tien jaar tijd gegroeid naar 550. Ze komen uit Den Bosch, maar ook Vught, Vlijmen, Vinkel en Nuland’’, vertelt Elly Glastra, lid van het 7-koppige kernteam. Zij bemant samen met Riekie van der Wielen de centrale post in De Stolp. ,,Ik zit hier van ’s ochtends negen tot half vijf ’s middags’’, zegt Van der Wielen (81). ,,Dit is voor mij drie weken vakantie. Ik vind het contact met al die mensen hartstikke leuk.’’ 534
Elly Glastra (l) en Riekie van der Wielen van de Zomerschool 55+ in Den Bosch. © Annemiek Steenbekkers/BD

De zomerschool verkeert in een blakende gezondheid volgens Glastra. ,,Zozeer dat we wel eens denken: wordt het niet té groot. Van de andere kant is het ook wel erg leuk om te organiseren.’’ Het kernteam krijgt hulp van een kleine dertig vrijwillige gastvrouwen en -mannen. De gastdocenten krijgen een presentje als dank voor hun inzet. Glastra: ,,Wij moeten er zelf voor zorgen dat de Zomerschool financieel gezond blijft. We krijgen subsidie van de gemeente en hebben via de actie ‘Voor de ouderen’ waarbij ingezameld geld verdubbeld wordt duizend euro binnengehaald. Dat hebben we ingezet bij de dagtocht naar de Biesbosch, zodat de bijdrage van de deelnemers omlaag kon. Drie volle bussen inclusief een paar deelnemers van boven de negentig. De mensen waren zo enthousiast. Er komen natuurlijk steeds meer ouderen’’, geeft Glastra een verklaring voor het succes.

Ook een succes in Vught
,,De Zomerschool brengt mensen met elkaar in contact’’, stelt Lidia Riezebos van Stichting Anders Bezig Zijn (ABZ). Samen met Ouderen Samen sinds 2010 organisator van de Zomerschool voor senioren in Vught en Cromvoirt. ,,En ze houden contact. Ondernemen samen dingen of gaan bij elkaar op de koffie. Het zit soms in heel simpele dingen.’’

De cijfers in Vught: 35 activiteiten, uitgesmeerd over zeven weken, circa 12 vrijwilligers en 865 inschrijvingen van een kleine 300 deelnemers afkomstig voor het overgrote deel uit Vught, maar ook uit de directe omgeving: Den Bosch-zuid, Esch, Helvoirt, Cromvoirt en Sint-Michielsgestel. Riezebos: ,,Wij houden één activiteit per dag aan zodat de mensen niet hoeven te kiezen.’’

Op de programmalijst onder meer een bezoek aan kasteel Heeswijk, een workshop honing slingeren, beeldhouwen in speksteen en een rondleiding bij taleninstituut Regina Coeli. ,,Half mei komt het programmaboekje uit. Half april beginnen de mensen er al naar te vragen.’’

DZAD...nu ook per activiteit te volgen

LOGO DZAD 250De livestream van de Digitale Zomerschool Activiteiten Dag zit er op. Op 1 juli hebben we van 10 uur in de ochtend tot half vijf in de middag 6 activiteiten gefilmd en ook direct uitgezonden. Activiteiten die vanwege alle voorzorgsmaatregelen ivm Covid 19 werden uitgevoerd door een gastdocent met slechts een paar deelnemers ter plaatse.

Mogelijk was je de datum vergeten, misschien wil je nog eens een activiteit terug zien, of ben je nu pas in de gelegenheid om te kijken.

Geen probleem: hieronder kun je de afzonderlijke activiteiten bekijken (en natuurlijk ook vanachter je beeldscherm meedoen).

Zou je de wandeling “Meer over de Moerputten” mee willen beleven, dan moet je wel even weten dat het een 360 graden filmpje is en dat je door je muis te bewegen of je scrollpad je het beeld kunt laten draaien. Gewoon even uitproberen.

Salade 250Recepten voor de lekkernijen van de lunch, vind je hier........

Heel veel plezier met het kijken naar een of meer van onderstaande activiteiten. We hopen in de zomer van 2021 weer gewoon live met jullie op pad te kunnen...

Mocht je verder deze zomer toch nog wat willen doen: “Bij Katrien” is hard bezig om een zomerprogramma in elkaar te zetten met kleine, beperkte activiteiten. Die gaan ze houden van 13 juli tot en met eind augustus en binnenkort vind je op hun site daar meer informatie over. www.bijkatrien.com
Bovendien is de gemeente bezig om in allerlei parken en groenvoorzieningen de Bossche Zomer op te zetten: ook weer kleinschalige activiteiten waar je op gepaste afstand van elkaar aan deel kan nemen.
Daarvan vind je het programma vast wel in de Bossche Omroep en zeker op www.debosschezomer.nl We wensen je een mooie zomer toe binnen alle beperkingen en vooral met een goede gezondheid!

Hieronder kun je kijken naar de filmpjes van deze dag: 
10:20 uur "Tai Chi Tao, Si Er Duan Yin en Wu Xin Qi"

11:30 uur "Koosje leest voor"

12:00 uur "Lekkernijen voor de lunch"

13:30 uur  "Tekenen met pen en inkt"


14:30 uur "Filosoferen over "Wat is waar?"

15:30 uur "Meer over de Moerputten".

Kernteam van de Zomerschool

Geen Zomerschool55+

De SAS-Zomerschool55+ gaat dit jaar wegens het coronavirus niet door. Het kernteam heeft tot haar grote teleurstelling dit besluit moeten nemen.

corona DVHN 1

Na een geweldig jubileumjaar was het kernteam alweer volop bezig om ook dit jaar drie weken lang een fantastisch programma neer te zetten. Met 112 activiteiten was er voor elk wat wils. Zo hadden we een aantal nieuwe activiteiten gepland: een rondleiding Heineken, een excursie naar de Durea schoenfabriek, op pad met een schaapsherder, op bezoek bij een vioolbouwer, een mooie lezing over Toon Hermans, geweldige film in Perron 3, fotograferen bij zonsopkomst, etc.

Alles was helemaal geregeld en het boekje zelfs al gedrukt, maar gezien de huidige richtlijnen van het RIVM waarbij voor langere tijd 1,5 meter afstand moet worden gehouden, zijn er te veel activiteiten waarbij dit niet te realiseren valt. Tevens zijn veel van onze deelnemers én vrijwilligers op leeftijd en behoren tot de risicogroep, dus ook voor hun veiligheid en gezondheid hebben we dit besluit genomen. Bovendien is ons hoofddoel: sociaal contact mogelijk maken ook wel erg lastig op anderhalve meter van elkaar!

We zullen alle gastvrouwen, gastheren, (oud)deelnemers en docenten gaan benaderen en hebben er alle vertrouwen in dat we iedereen volgend jaar een prachtig programma kunnen bieden.

Dus sterkte voor de komende (thuisblijf) tijd en op naar de SAS-Zomerschool55+ in 2021.


Zomerschool55+ wint ING-prijs

Zomerschool55+ wint dankzij jullie stemmen de ING-campagneprijs #helpnederlandvooruit.

Zaterdagmorgen 21 maart 2020 kregen we de cheque van 5000 euro, omdat we in deze regio de meeste stemmen hebben weten te behalen. Dankzij jullie: bedankt dus allemaal.

Natuurlijk gaan we het bedrag ook aan jullie besteden: als het een beetje meezit en we ons nu aan de sociale onthouding houden, kunnen we hopelijk van de zomer een prachtige en gezellige editie van de zomerschool55+ tegemoet zien. Achter de schermen wordt daar al hard aan gewerkt: we hebben 112 activiteiten gepland, waaronder een dagtocht en een marktdag. Begin mei komt het programmaboekje uit. Tot later dit jaar en heel veel sterkte in deze dagen!

klik hier voor de foto's van de prijs


Stem SAS-Zomerschool55+ naar de Nationale Vrijwilligersprijs

SAS-Zomerschool55+ dingt mee naar de Nationale Vrijwilligersprijzen. Vanaf nu tot 22 maart kan iedereen op SAS-Zomerschool55+ stemmen via www.vrijwilligersprijzen.nl. Dit vrijwilligersinitiatief maakt dan kans op een Publieksprijs van € 2.500,- uit handen van minister Hugo de Jonge.

Nationale vrijwilligersprijs 2020 650Ook dit jaar hebben weer tientallen gemeenten vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers aangemeld voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de Zomerschool55+ genomineerd en op 18 februari werd bekend dat de Zomerschool55+ ook behoort tot de 12 landelijk genomineerde organisaties. Daarmee hebben ze een promofilm ter waarde van € 3.000,- gewonnen én maken ze kans op een juryprijs van € 6.000,-. Ze maken ook kans op de publieksprijs van €2.500,- en de landelijke eer. De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Stemmen dus! Het liefst op SAS-Zomerschool55+, via www.vrijwilligersprijzen.nl.

Selectiecriteria
De jury beoordeelt de projecten en initiatieven onder andere op hoe succesvol vrijwilligersinitiatieven zijn in het vinden van vrijwilligers en hoe zij hun vrijwilligers de credits van het succes weten te geven. Dat zit bij de Zomerschool55+ wel snor! De prijsuitreiking is op 28 maart 2020. Minister Hugo de reikt de prijzen uit. Irene Moors heeft de presentatie in handen!

Secretariaat: Kortenbergstraat 1, 5224 TL ’s-Hertogenbosch - 06 - 57 33 99 72 - info@sasdenbosch.nl